Каталог товарів menu
Блог / Турецька кава та Чай

Кава та Чай по-турецьки від TURCOFFEE

Кава та Чай по-турецьки від TURCOFFEE

Кожний ковток – маленька подорож до Туреччини.

Кава потрапила до Османської імперії з Аравійського півострова і отримала величезну популярність серед турків у 1550-х роках. Тоді з'явилися перші кав'ярні, відвідувачами яких спочатку були представники вищого товариства. Ці заклади досить сильно відрізнялися від сучасних кав'ярень. В ті часи їх відкривали в розкішних маєтках, в яких обов’язково були кавова піч, басейн, лави, подушки, килими, танцюристи, музиканти і багато іншого. Під час приготування кави проводилася ціла церемонія. Візерунки, що їх залишає кава на дні горнятка, дозволяли пророкувати подальшу долю того, хто її випив.

З тих пір пройшло більше 5 століть, а турки і досі шанують традиції, які виникли в ту епоху. Для них важливо не лише приготувати напій, а й підібрати до нього витончений посуд, красиво сервірувати, вибрати відповідні східні солодощі до кави. Турки завжди подають до кави склянку води: так напій розкриє більш насичений кавовий смак.

Кава по-турецьки або кава по-східному в Туреччині стала дійсно національним напоєм. Вона цінується в усьому світі завдяки своєму яскравому смаку, незвичайній сервіровці і унікальному способу приготування. Але головне – цей напій, що його приготували у джезві на розпеченому піску, або за допомогою сучасної кавоварки Arzum OKKA, налитий в маленьку чашечку зі східним візерунком став символом і засобом культурного спілкування, яким є і по цей день. У 2013 році турецьку каву додали до Списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.

Чай по-турецьки від TURCOFFEE

На відміну від кави, чай в Туреччині почали пити відносно недавно. В 1920 році Мустафа Кемаль Ататюрк завіз із Сакартвело (рос. Грузія) насіння чаю і наказав створити першу чайну плантацію в провінції Різе. Тепер Туреччина на п’ятому місті в Світі з виробництва чаю (200 т. на рік) і на першому місті за споживанням чаю (2.5 кг. на одну людину на рік).
Турки винайшли свій власний спосіб заварювати і пити чорний чай. Це стало особливою традицією, яку зараз вважають справжнім ритуалом. Чай в Туреччині - це ще й символ традиційної гостинності. Незалежно від того, чи навідались ви в гості, чи прогулюєтесь по базару, або зайшли в офіс на бізнес-зустріч, вам обов'язково запропонують маленьку склянку на блюдечку з міцним напоєм, завареним за особливою технологією.

«Для Танго Потрібні Двоє…»

Турецький чай починається з турецького чайника.Своєрідний двох’ярусний турецький чайник, конструктивні особливості якого так вдало втілено в самоварі-чайнику Arzum AR3083 - такий самий невід'ємний атрибут турецької культури, як мідний кавник або, наприклад, Блакитна Мечеть. Посудина являє собою двоповерхову «конструкцію», в якій заварюється чудовий турецький чай. У верхньому ярусі заварюється чайне листя, в нижньому ярусі закипає вода.

  • Турки не поспішають, щоб приготувати улюблений напій всієї нації. У кожному будинку є два чайники, кожна наречена отримує в придане два чайники, в кожному кафе і ресторані є два чарівних чайники для приготування турецького чаю.
  • Склянка для турецького чаю називається «армут» і зроблена у вигляді тюльпана. Така особлива форма потрібна для того, щоб напій залишався гарячим якомога довше. Стакан у формі тюльпана зручно тримати.
  • Як і у турецького чайника, у турецьких чайних склянок є верхня і нижня частина. Елегантна вузька перегородка склянки посередині запобігає швидкому охолодженню нижньої частини чаю. Верхня частина чаю остигає швидше і доводить чай до температури, зручної для пиття.

Турецькі традиції чаювання міцно увійшли в інфраструктуру турецьких міст. Майже в кожному районі будь-якого турецького міста можна зустріти чайхани (чайні будиночки). Зазвичай це столики з табуретами, які стоять просто на вулиці. В основному в чайхани ходять чоловіки, де проводять вільний час і базікають. Чайхани - це місце, де поширюються останні новини про район та місто.

Окрім чайних будиночків існують, також, чайні сади («чай бахчеси») призначені як для чоловіків, так і для жінок. Чайні сади є в великих парках, в ресторанах, в туристичних і спальних районах.

Будь-які перемовини в Туреччині проходять з чаєм. Отже, так само як і кава по-турецьки, чай по-турецьки – це не просто напій. Це традиція спілкування!


--------------------------------------------------------------

Компанія TURCOFFEE Україна та її стратегічний партнер TURCOFFEE.CLUB є провідниками Турецької чайної і кавової традицій в Україні. Компанія виробляє власні, ексклюзивні сорти кави, які найкраще підходять саме для приготування кави по-східному, та імпортує найкраще турецьке обладнання, автентичний посуд, чай і східні солодощі для того, щоб ви могли насолоджуватись цим геніальним надбанням людства – турецьким чаєм і кавою по-турецьки.

Інші статті

Запрошуємо вас 11-12 вересня на семінар компанії в Коблево
Заробляй з нами 19.01.2021

Запрошуємо вас 11-12 вересня на семінар компанії в Коблево

Кожен українець неодмінно щось чув про приголомшливу базу відпочинку «Дельфін» в Коблево. Свіже повітря, чистий пісок, спокійне і привітне блакитне море, а головне відсутність шуму машин, властивого мегаполісів, робить дивовижний курорт Коблево прекрасною екологічно-чистою зоною для відпочинку і проведення корпоративних заходів.

Arzum OKKA - Кавоварки для приготування кави по турецьки
Кавоварки 19.01.2021

Arzum OKKA - Кавоварки для приготування кави по турецьки

З метою автоматизації процесу приготування кави по-турецьки, у 2014 році турецька компанія Arzum випустила на ринок кавоварку під назвою Arzum OKKA.

TURCOFFEE UKRAINE КОМПАНІЯ 2018 РОКУ
Заробляй з нами 19.01.2021

TURCOFFEE UKRAINE КОМПАНІЯ 2018 РОКУ

Згідно з результатами дослідження, підприємство представлено до номінації «Компанія Року 2018».